Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Ιστορία β' γυμνασίου

 Επανάληψη στο 3ο κεφάλαιο


Ποιος ήταν που...

Ας θυμηθείτε τα παρακάτω ονόματα για μια καλή επανάληψη και τα λέμε στο μάθημα. Συμβουλευτείτε και το βιβλίο σας

717-1025: η ακμή του Βυζαντίου

1. Bυζαντινός αυτοκράτορας (802 - 811). Πήρε τολμηρά οικονομικά μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας στις αρχές του 9ου αι.
2. Βυζαντινός αυτοκράτορας (717 - 741). Πρωτεργάτης της Εικονομαχίας. Το 730 εξέδωσε διάταγμα κατά της λατρείας των εικόνων.
3. Βυζαντινός αυτοκράτορας (741 - 775). Εικονομάχος. Εξαπέλυσε εκστρατεία τρομοκράτησης των μοναχών και καταστροφής των μοναστηριών.
4. Βυζαντινός αυτοκράτορας (813 - 820). Εγκαινίασε τη β΄ φάση της Εικονομαχίας.
5. Μέγας θεολόγος, ο κυριότερος θεωρητικός υποστηρικτής της Εικονολατρίας.
6. Βυζαντινή αυτοκράτειρα. Συγκάλεσε τη Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο που τερμάτισε την α΄ φάση της Εικονομαχίας και αποκατέστησε πανηγυρικά τις εικόνες.
7. Βυζαντινή αυτοκράτειρα. Συγκάλεσε το 843 Οικουμενική Σύνοδο (στην Κων/πολη), η οποία τερμάτισε τη β΄ φάση της Εικονομαχίας, αποκατέστησε και αναστήλωσε οριστικά τις εικόνες.
8. Βυζαντινός καίσαρας. Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε η ανώτερη Σχολή της Μαγναύρας.
9. Βυζαντινός σοφός, διάσημος επιστήμονας. Ήταν διευθυντής και καθηγητής της Σχολής της Μαγναύρας.
10. Βυζαντινός αυτοκράτορας. Μετά την άλωση του Αμορίου προσπάθησε να κινητοποιήσει τους Χριστιανούς της Ανατολής και της Δύσης σε μια γενική συμμαχία κατά του Ισλάμ.
11. Βυζαντινός αυτοκράτορας. Στα χρόνια της βασιλείας του άρχισε η αντεπίθεση των Βυζαντινών κατά των Αράβων.
12. Σλάβος ηγεμόνας. Ζήτησε από το Βυζάντιο ιεραποστόλους για να διδάξουν στο λαό του το Χριστιανισμό.
13. Βούλγαρος ηγεμόνας. Θέλησε να επιβάλει στη χώρα του το χριστιανισμό. Βαφτίστηκε από τον αυτοκράτορα Μιχαήλ και πήρε το όνομά του.
14. Ιεραπόστολος των Σλάβων. Επινόησε το σλαβικό αλφάβητο.
15. Βυζαντινός αυτοκράτορας (920 - 944), της Μακεδονικής δυναστείας. Στα χρόνια του εγκαινιάζεται η μεγάλη στρατιωτική αντεπίθεση των Βυζαντινών κατά των Αράβων.
16. Βυζαντινός στρατηγός. Στα χρόνια του Ρωμανού Λακαπηνού κατέλαβε την Έδεσσα της Συρίας (και πήρε πίσω το "ιερό μαντήλι" του Χριστού).
17. Βυζαντινός αυτοκράτορας - στρατηγός (963 - 969) της Μακεδονικής δυναστείας. Ανέκτησε από τους Άραβες την Κρήτη (961) και την Κύπρο (965).
18. Βυζαντινός αυτοκράτορας - στρατηγός (969 - 976) της Μακεδονικής δυναστείας. Ανέκτησε από τους Άραβες τμήματα από την Κιλικία και περιοχές της Συρίας και της Παλαιστίνης.
19. Ηγεμόνας των Βουλγάρων (893 - 927). Θαύμαζε το βυζαντινό πολιτισμό, είχε σπουδάσει στην Κων/πολη και επιθυμούσε να δημιουργήσει μια βουλγαροβυζαντινή αυτοκρατορία, στην οποία να είναι ο ίδιος αυτοκράτορας.
20. Ηγεμόνας των Βουλγάρων. Γιος και διάδοχος του Συμεών. Μόλις ανέβηκε στο θρόνο συνήψε συνθήκη ειρήνης με τους Βυζαντινούς και νυμφεύθηκε τη Μαρία, ανεψιά (ή εγγονή) του Ρωμανού Λακαπηνού.
21. Τσάρος των Βουλγάρων. ΄Ιδρυσε νέο βουλγαρικό κράτος με επίκεντρο την περιοχή της Αχρίδας. Υπήρξε ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος του Βασιλείου Β΄, που όμως τον αντιμετώπισε νικηφόρα.
22. Βυζαντινός αυτοκράτορας - στρατηγός (976 - 1025) της Μακεδονικής δυναστείας. Νίκησε τα βουλγαρικά στρατεύματα στις μάχες του Σπερχειού (997) και του Κλειδίου (1014) κι έτσι τερματίστηκε ο αγώνας των Βυζαντινών κατά των Βουλγάρων.
23. Ρώσος ηγεμόνας. Ασπάστηκε το χριστιανισμό και παντρεύτηκε την αδελφή του Βασιλείου Β΄, Άννα.
24. Βυζαντινός αυτοκράτορας. Απέρριψε τις προτάσεις του πρεσβευτή του Όθωνα Α΄, Λιουτπράνδου.
25. Βυζαντινός αυτοκράτορας. Ίδρυσε το κατεπανάτο της Ιταλίας.
26. Βυζαντινός αυτοκράτορας. Παραχώρησε τα πρώτα εμπορικά προνόμια στους Βενετούς, ως ανταμοιβή για τη βοήθειά τους στην αντιμετώπιση των εξωτερικών απειλών.
27. Βυζαντινή πριγκίπισσα. Παντρεύτηκε στη Ρώμη το γερμανό βασιλιά Όθωνα Β΄ το 972.
28. Γερμανός αυτοκράτορας (912 - 973). Ανακηρύχθηκε "βασιλιάς της Ιταλίας" το 951 και στέφθηκε από τον πάπα στη Ρώμη "αυτοκράτωρ των Ρωμαίων" το 962. Επιδίωξε την επέκτασή του στη Νότια Ιταλία σε βάρος των Βυζαντινών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ιστορία β΄γυμνασίου

 Οι χρονολογίες που καθόρισαν το Βυζάντιο (2η προσπάθεια) Θα τις βρεις στο  νέο σταυρόλεξο .  Για να το λύσεις, θα γράφ...